Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ορμονικές παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.  Περίπου 4-5% των γυναικών πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Παρ’ όλα αυτά, το σύνδρομο παραμένει αδιάγνωστο σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί  ώστε η ασθενής να μην συγχέει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με τις Πολυκυστικές Ωοθήκες.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν υπερηχογραφικό εύρημα περίπου στο 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά λιγότερες από τις μισές έχουν τα βιοχημικά και ορμονικά ευρήματα που συνιστούν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Οι γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνήθως έχουν:
* Ανώμαλο κύκλο,
* Αμηνόρροια-ολιγομηνόρροια-αραιομηνόρροια, σε ποσοστό 20-50%,
* Αυξημένη τριχοφυΐα (65-70%),
Ακμή (25-35%) και
Αλωπεκία (30-40%).

Ένα σημαντικό ποσοστό (20-75%) των γυναικών αυτών πάσχει από υπογονιμότητα.


Τα συχνότερα ερωτήματα είμαι:
1. Κανείς δεν πιστεύει οτι δεν χάνω ούτε γραμμάριο με την δίαιτα; Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συμβάλει στην αύξηση του βάρους;
Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντίσταση των ιστών να απαντήσουν στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την σημαντική τάση για παχυσαρκία.  Η συνεχής και με πρόγραμμα άσκηση και η διατροφή είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε το βάρος μας στα φυσιολογικά όρια.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ασθενείς συναντούν ένα τείχος δυσπιστίας όταν λένε πως κάνουν δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα, είναι όμως η πραγματικότητα.

2. Η περιοδική εμφάνιση της ακμής είναι φυσιολογική αντίδραση του συνδρόμου;
Η ακμή που παρατηρείται λόγω της υπερπαραγωγής των ανδρογόνων μπορεί να είναι αρκετά έντονη, να εμφανίζεται περιοδικά, με εξάρσεις και να αφήνει ουλές με την αποδρομή της.
Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αντίσταση των ιστών να απαντήσουν στην ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και προδιαθέτει σε διαταραχή στην παραγωγή ανδρογόνων, και ειδικότερα της τεστοστερόνης.
Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, κάτι το οποίο είναι πιο πιθανό να συμβεί στις υπέρβαρες γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

3. Ποιά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα η σε συνδυασμό μεταξύ τους και με διαφορετική βαρύτητα. Συνήθως βρίσκουμε ένα ή δύο απ' αυτά τα συμπτώματα, σε διαφορετική βαρύτητα, σε γυναίκες που παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σπάνια βρίσκουμε περισσότερα από αυτά και σχεδόν ποτέ όλα μαζί .
- Απουσία ή αστάθεια έμμηνου ρύσεως 
- Υπογονιμότητα.
- Αύξηση της τριχοφυΐας (στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη)
- Λιπαρότητα και ακμή
- Πόνος στην κοιλιά (κοιλιακό άλγος)
- Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως συσσώρευση λίπους στην κοιλιά
- Διαβήτης τύπου 2
- Υψηλή χοληστερίνη
- Υψηλή πίεση
- Ανδροειδής τριχόπτωση
- Υπερχρωματικά στίγματα και λεκέδες
- Ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο

4. Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω στην μείωση των συμπτωμάτων;
1. Αρχικά, η απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες θεωρείται ως ο πιο σημαντικός στόχος. Η απώλεια βάρους βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση των ορμονικών επιπέδων και τη βελτίωση του κύκλου της γυναίκας.
2. Παράλληλα, η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση βοηθούν σημαντικά στη μείωση της ινσουλίνης στο αίμα. Ο συνδυασμός του σωστού βάρους σώματος με μια ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον.
3.  Η ρύθμιση της περιόδου γινόταν και συνεχίζει να γίνεται με ορμονική θεραπεία, η συχνότερη μορφή της οποίας είναι το αντισυλληπτικό χάπι. Μια τέτοια θεραπεία γίνεται με παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή για την ασθενή.
4.  Η ορμονική θεραπεία για τη ρύθμιση του κύκλου συχνά συνδυάζεται με ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αυξημένης τριχοφυϊας. Την τελευταία δεκαετία εχει καθιερωθεί η αγωγή με Μετφορμίνη- φάρμακο για τον διαβήτη τύπου ΙΙ- που ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, αλλά βελτιώνει  και την ικανότητα σύλληψης.     
                                                   
Τα συμπτώματα του Συνδρόμου των  Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν θα πρέπει να σας τρομοκρατήσουν! Με την σωστή διατροφή, την άσκηση αλλά και την βοήθεια του ιατρού σας μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία!!


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου