Την Κυριακή στις 8 Ιουνίου 2014, στις 7 το απόγευμα, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, άρχισαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις που οργανώνει η τοπική Εκκλησία με τη βοήθεια του Συλλόγου μας προς τιμήν της εορτής της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας. Στις 7 το απόγευμα έγινε η Λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Αγίας Τριάδας, από το ύψος περίπου του φράγματος πάνω από τη Μεγάλη Βρύση με κατεύθυνση την εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου τελέστηκε και ο Μέγας Εσπερινός. Έγινε λιτανεία με το ακριβές αντίγραφο της παμπάλαιης Ιεράς Εικόνας, η οποία στο επάνω μέρος της εικονίζει την Αγία Τριάδα και στο κάτω μέρος της τον Άγιο Δημήτριο και το οποίο κατασκευάσθηκε με δαπάνες του Συλλόγου μας στο κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών ΑΠΕΡΓΗ στην Αθήνα. Την Δευτέρα το πρωί, ανήμερα της Εορτής του Αγίου Πνεύματος, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία.
Η ίδια η Ιερή Εικόνα έχει τη σημειολογία της. Στο επάνω μέρος εικονίζει την Αγία Τριάδα και στο κάτω μέρος τον Άγιο Δημήτριο. Οι κάτοικοι παράγγειλαν την εικόνα αποδίδοντας ισάξια τιμή στον εορτασμό της Αγίας Τριάδας και στον εορτασμό του Πολιούχου τους Αγίου Δημητρίου. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος ΑΠΕΡΓΗ που έφτιαξε το αντίγραφο πρόκειται για μιά εικόνα του 19ου αιώνα, καλής τέχνης φτιαγμένη από λαϊκό αγιογράφο της εποχής με επαρκή θεολογική παιδεία. Στην εικόνα στο επάνω μέρος εικονίζονται εντός κύκλου, που συμβολίζει το Σύμπαν, τα 3 πρόσωπα της Τριαδικής μας Θεότητας, ο Πατήρ ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα και αναγράφεται η επιγραφή ''Η Αγία Τριάς''. Στο κάτω μέρος και γύρω από την Εικόνα εικονίζονται Χερουβείμ και Σεραφείμ. Στις 4 άκρες εικονίζονται οι ισάριθμοι Ευαγγελιστές ενώ δεξιά και αριστερά δεόμενοι έχουν εικονιστεί η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Στο κάτω μέρος της Εικόνας υπάρχει μιά πολύ ωραία απεικόνιση του Αγίου Δημητρίου επάνω σε κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο με τη σχετική επιγραφή ''Ο Άγιος Δημήτριος''.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για την περιοχή της Αγίας Τριάδας, το μέρος δηλαδή που έγινε η Μάχη του Κακοσάλεσι, στις 26 Σεπτεμβρίου 1825, και τα οποία έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, φαίνεται πως οι πρόγονοί μας είχαν προσδώσει ιδιαίτερη τιμή στον εορτασμό της Αγίας Τριάδας επειδή στη περιοχή της εκκλησίας δόθηκε η Μάχη η οποία ήταν νικηφόρα και το χωριό γλύτωσε την καταστροφή του. Την σημασία της αποτροπής της καταστροφής επεσήμανε και ο συγγραφέας κύριος Γεώργιος Πύργαρης ο οποίος μας έστειλε και το σχετικό πιστοποιητικό έγγραφο για τη Μάχη από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Γι αυτό το λόγο φαίνεται γινόταν από τους κατοίκους του Αυλώνα και η Λιτάνευση με τα χέρια της Ιερής Εικόνας της Αγίας Τριάδας (ζυγίζει πάνω από 30 κιλά), από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, σε μιά διαδρομή που τότε ήταν δύσβατο μονοπάτι, με συνοδεία εξαπτερύγων κλπ όπως φαίνεται και στη παρακάτω φωτογραφία την οποία μας παραχώρησε η κυρία Μαίρη Κατσιφή. Η Λιτανεία γινόταν μέχρι την Κατοχή οπότε και οι Γερμανοί κατακτητές την απαγόρευσαν, πέρυσι δε αναβίωσε για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια.
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπως προκύπτει και από το έγγραφο των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι μία πολύ παλιά εκκλησία η οποία ήδη καταγράφεται το 1825 στο σχετικό έγγραφο, έχοντας από τότε καθιερώσει την ονομασία της περιοχής ως ''Αγία Τριάδα'' και όπως φαίνεται η καθοριστική Μάχη του Κακοσάλεσι που έγινε στη περιοχή συνέβαλε και αυτή στην απόφαση των κατοίκων να τελούν την ετήσια πανήγυρη της Ενορίας όχι την ημέρα του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου αλλά της Αγίας Τριάδας.
Τελικά όπως φαίνεται ο εορτασμός της Αγίας Τριάδας εκτός από θρησκευτική υπόσταση έχει και εθνικές προεκτάσεις συνδεδεμένες με την ηρωϊκή Μάχη που έγινε εκεί στις 26 Σεπτεμβρίου 1825 και με την οποία απετράπη ο αφανισμός του Αυλώνα.
Η περιοχή της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία και το ιστορικό γεγονός της Μάχης, θέλουν περισσότερη προσοχή και φροντίδα αφού αποδεικνύεται ότι είναι η σημαντικότερη τοποθεσία και γεγονός της νεώτερης ιστορίας του χωριού μας, φροντίδα η οποία πρέπει να εκφραστεί με την τοποθέτηση μνημείου στην περιοχή που να υπενθυμίζει το γεγονός και την καθιέρωση του εορτασμού της 26ης Σεπτεμβρίου 1825 ως επίσημης επετείου του Αυλώνα.
Φωτορεπορτάζ
http://tosalesi.blogspot.gr/2014/06/8-2014.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου