Σφίγγα 2015, ένα νέο καλλιτεχνικό project μόλις 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα
Μία νέα δράση. Μία καλλιτεχνική πρόταση, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός φεστιβάλ. Το διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών/Σφίγγα 2015 επιχειρεί μέσα από 28 πράξεις να ανοίξει έναν διάλογο ανάμεσα στο σήμερα και την ιστορία, τους μύθους και τον πολιτισμό μίας μάλλον παραμελημένης σύγχρονης πόλης, που υπήρξε όμως μία από τις πλέον ακμαίες της Αρχαίας Ελλάδας.
Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες της Θήβας, συμμετέχουν σε ένα project, που θέτει στον πυρήνα του το αρχαίο αίνιγμα της Σφίγγας, που άνοιγε τις πύλες της πόλης, επιχειρώντας μία κατάδυση στον τόπο και τον χρόνο με στόχο να επαναπροσδιορίσουν και να νοηματοδοτήσουν εκ νέου αυτό που ονομάζουμε άνθρωπος σήμερα. Μέσα από ένα ψηφιδωτό εικαστικών, χοροθεατρικών, μουσικών και αρχιτεκτονικών πράξεων, που εκτείνονται από την 1η Ιουλίου μέχρι τον χειμώνα, η «Σφίγγα 2015» επιχειρεί να αναδείξει την αθέατη Θήβα αναζητώντας μία νέα ταυτότητα για την πόλη και τους κατοίκους της.
Το πρόγραμμα του διεθνούς αυτού θεματικού project χωρίζεται από τους διοργανωτές του σε 28 πράξεις, που παντρεύουν το θέατρο με τη γλυπτική, τη μουσική με τη φωτογραφία, τον χορό με την αρχιτεκτονική, τα εικαστικά με τα κοινωνικά παιχνίδια, τα γκράφιτι με τα video art. Ανάμεσα στις πολλαπλές δράσεις του διεθνούς φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών ξεχωρίζουμε:
Εικαστικές εκθέσεις. Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 100 εικαστικοί καλλιτέχνες σε τρεις διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους συνομιλούν μέσα από τα έργα τους με το παρελθόν και το παρόν της πόλης θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το Γλυπτό της Σφίγγας. Στην Πλατεία των Αγίων Θεοδώρων θα τοποθετηθεί από τις 15 Αυγούστου το έμβλημα του Φεστιβάλ, μια κατασκευή από φτηνά και φθαρτά υλικά στα φτερά της οποίας θα προβάλλονται έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην δράση.
7 Γλυπτά στην πόλη. Από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 7 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκθέτουν τα γλυπτά τους σε σημεία υψηλής πολιτισμικής βαρύτητας μέσα στην πόλη.
Video art και animation. 30 κινηματογραφιστές δημιουργούν 6λεπτα video και animation με θέμα την αναζήτηση της λύσης του αινίγματος του ανθρώπου που θέτει η Σφίγγα. Από την 1η Οκτωβρίου.
Επτά πράξεις στον δρόμο. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε δρώμενα στους δρόμους της πόλης με στόχο την αναζήτηση της λύσης του αινίγματος, που θέτει σήμερα η Σφίγγα. (11 – 31 Ιουλίου).
Γκράφιτι. Πέντε τοίχοι της πόλης παραδίδονται στη δημιουργική «μανία» ομάδων καλλιτεχνών γκράφιτι με σκοπό την συνομιλία του χώρου με τα ιστορικά-πολιτιστικά χαρακτηριστικά του. (έως τις 30 Ιουλίου).
Η Αντιγόνη. Μία νέα ανάγνωση της σοφόκλειας τραγωδίας, που διαδραματίζεται στην αρχαία Θήβα. Η σκηνοθέτης Μαρία Φραγκή επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα της Σφίγγας μέσα από την τραγωδία της Αντιγόνης και ειδικότερα μέσα από τα χορικά της. (10 Οκτωβρίου).
Ο μύθος του ταξιδευτή. Οι ταλαντούχοι Patari Project ζωντανεύουν παραμύθια, τραγούδια και μύθους με τη μοναδική τους τεχνική πάνω σε μία πλατφόρμα. (17 Οκτωβρίου).
Επεα Πτερέοντα. Ο πολυσχιδής Άρης Ρέτσος καταθέτει τη δική του ματιά πάνω στην αρχαία τραγωδία, είδος το οποίο έχει ερευνήσει εις βάθος επί δεκαετίες. (1η Αυγούστου).
Ο Μεγάλος Ερωτικός. Το σπουδαίο μουσικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Ένας κύκλος τραγουδιών με θέμα τον αγνό, πανάγαθο, όχι εφήμερο, αλλά πανταχού παρόντα στη ζωή μας έρωτα. (19 Σεπτεμβρίου).
Φαντασιακή Προβολή. Τρία σημεία μνήμης της πόλης «ανακατασκευάζονται» μέσω φωτογραφικής προβολής. (1 – 30 Νοεμβρίου).
Το μυστικό μονοπάτι του πολιτισμού. Ενα δρώμενο, που χαρτογραφεί την Θήβα μέσα από μονοπάτια την πόλης με μεγάλο μυθολογικό φορτίο. (5 Σεπτεμβρίου).
Χρονοκάψουλα. Τα έγγραφα του μεγαλεπήβολου έργου ΣΦΙΓΓΑ μαζί με μηνύματα της τοπικής νεολαίας θα εντοιχιστούν μέσα σε ένα σύγχρονο γλυπτό. Το περιεχόμενο του θα ανοιχθεί και θα εκτεθεί στο κοινό την 22η Ιουνίου του 2065. (1- 12 Δεκεμβρίου).
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου