Ιστορίες του Κάστρου της Λιβαδειάς και άλλες Καστροϊστορίες
Ένα ταξίδι στο μεσαιωνικό παρελθόν της Λιβαδειάς έγινε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στο Μορφωτικό Σύλλογο της πόλης μας (Στέγη Σ. Σταθά), η αίθουσα του οποίου ξεχείλισε από τους επίδοξους ταξιδιώτες του χρόνου.
Η βραδιά άνοιξε με τον αρχιμουσικό και συνθέτη κ. Γεώργιο Κοσμίδη και το νεανικό Σύνολο Δωματίου, το οποίο προήλθε από τους κόλπους της Δημοτικής Χορωδίας και αποτελείται από τις δ. Ανδριάνα Πανταζή, Κωνσταντίνα Μπανά, Χαρούλα Ράπτη, Μαντζουράνη Ισμήνη, Αλίκη Γιαννακοπούλου και Μαρίνα Μασούρα.
Η εκδήλωση πέρα από το γενικό πλαίσιο της φραγκοκρατίας στην Ελλάδα και την πιο συγκεκριμένη ιστορία της δημιουργίας του Κάστρου, την αναφορά στις μεσαιωνικές μάχες που δόθηκαν γι’ αυτό και την ιστορία του ιερού θησαυρού του, της κάρας του Αγίου Γεωργίου στόχευε και σε μία αναπαράσταση της ζωής μέσα στα κάστρα. Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάστηκαν τρία βυζαντινά ιπποτικά - ερωτικά μυθιστορήματα του 14ου αιώνος και το νεοελληνικό μυθιστόρημα «Ο Αυθέντης του Μωρέως» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή. Χάρη σε αυτά ζωντάνεψαν κονταρομαχίες, πολιτικές δολοπλοκίες, μάγισσες και δράκοι, αγώνες για την καρδιά κάποιας όμορφης δεσποσύνης του παρελθόντος αλλά και οι απέλπιδες αγώνες των Ελλήνων να ξαναστήσουν στα πόδια της την καταρρέουσα βυζαντινή αυτοκρατορία.
Στο μεσαιωνικό παρελθόν ταξίδεψαν τους πολυπληθείς ακροατές με τις αφηγήσεις τους η κ. Άννα Νικολάου και πολλές νέες επιστήμονες και μαθήτριες. Η θεολόγος Ανδριάνα Πανταζή, η δικηγόρος Μαρία Καγιά, η κοινωνιολόγος Τασία Κουτσούμπα, η απόφοιτος της αγγλικής φιλολογίας Φρύνη Αλεστά και οι μαθήτριες Μαρκέλλα Γιοβανόβσκι, Μαρία Καραβαγγέλη, Παναγιώτα Μασούρα και Γεωργία Παλούκη.
Μάλιστα οι αφηγήσεις αυτές έχουν καταγραφεί σε ένα εγχειρίδιο που διατέθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης και για τους ενδιαφερόμενους ή όσους δεν μπόρεσαν να παραστούν υπάρχουν ακόμη κάποια τεύχη προς διάθεση.
Η εκδήλωση, τελευταία για την καλοκαιρινή περίοδο, εντάσσεται στους γενικότερους στόχους και στα ζητούμενα του Συλλόγου, που είναι η ανάδειξη του ιστορικού και μυθολογικού παρελθόντος όχι μόνο της Λιβαδειάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Απώτερη όμως φιλοδοξία του Συλλόγου είναι να κινητοποιήσει και να εμπλέξει ενεργά στη διαδικασία της γνώσης, της αναζήτησης και της προβολής του παρελθόντος και της δημιουργικής σύνδεσής του με το παρόν και το μέλλον τους νέους της πόλης μας, όλους αυτούς που έχουν όχι μόνο τη δύναμη και τη διάθεση αλλά και τις γνώσεις να προσφέρουν και που η εποχή μας με τα άπειρα προβλήματά της τους έχει καταδικάσει στην αδράνεια και σε μια ζωή ρηχή και αδιάφορη.
Ο Σύλλογος είναι ανοιχτός για τους νέους και έτοιμος να τους στηρίξει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της γνώσης και του πολιτισμού, γιατί η πόλη μας αξίζει καλύτερη τύχη και την τύχη αυτή την φτιάχνει ο καθένας μας με την ενεργό συμμετοχή του.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΜΠΑΡΟΥΧΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου