Εγκαινιάζοντας την καινούρια αυτή στήλη, θα ταίριαζε να το πάρουμε από τα αρχαία χρόνια. Να μάθουμε συνοπτικά, τι διατροφή ακολουθούσαν στην αρχαία Ελλάδα, να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τις τότε διατροφικές συνήθειες με τις τώρα και να μάθουμε για τα οφέλη της.
KANTE MAΣ LIKE E-sterea.gr
Αρχικά,
τα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων ήταν τρία. Το πρώτο (ακρατισμός), που
αποτελούνταν από κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί, συνοδευόμενο από
σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστον) που αποτελούσε το μεσημεριανό τους
γεύμα, ή το γεύμα τους νωρίς το απόγευμα. Και το σημαντικότερο γι’
αυτούς γεύμα ήταν το αριστόδειπνον, αργά το απόγευμα.
Αναφορικά τώρα με τη σημαντικότητα της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων:
Σε ιατρικές μελέτες της αρχαιότητας, τα παραπάνω τρόφιμα που αναφέραμε, θεωρούνταν απαραίτητα για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.
Σύμφωνα με ερευνητές, η αρχαία διατροφή θυμίζει πολύ την σύγχονη μεσογειακή διατροφή, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα της περιοχής, τα οποία προτιμούνταν από τους γιατρούς σε σχέση με τα εισαγόμενα τρόφιμα πολυτελείας.
Τέλος, βάσει του Σαρλ Πικάρ, στο βιβλίο του «Οι τροφές των αρχαίων», με θέμα τη ζωή στην κλασική Ελλάδα, αναφέρει: «σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι’ αυτό άλλωστε ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου