Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Νέρωνας. Ο παρανοϊκός μητροκτόνος και συζυγοκτόνος αυτοκράτορας όλων των εποχών!!






Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας, κατά τις γραφές των ιστορικών, άφησε το στίγμα του στην ιστορία και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατά κύριο λόγο, για τις θηριωδίες του, τις εγκληματικές του πράξεις, την κατάχρηση πλούτου και εξουσίας και την αμέριστη υπεροψία και μεγαλομανία του.



Γόνος μιας επιφανής δυναστείας της Ρώμης, της επονομαζόμενης Κλαυδιανής, ήταν γιος της πολυμήχανης Αγριπίνας, αδερφής τους διάσημου Καλιγούλα και κόρη του στρατηγού Γερμανικού. Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 37 π.Χ. κατέχοντας το θρόνο ο θείος του Καλιγούλας και 4 χρόνια αργότερα, μετά τη δολοφονία του τελευταίου, αυτοκράτορας χρίζεται ο Κλαύδιος, νυμφεύεται την παμπόνηρη ανίψια του και μητέρα του Νέρωνα και επιτυγχάνεται το πανούργο σχέδιο της σατανικής Αγριπίνας, όπου ο επόμενος διάδοχος του θρόνου θα είναι ο Νέρων.


Ο στόχος της γυναίκας που επιθυμεί να κινεί τα νήματα, επετεύχθη και ω του θαύματος, ο Κλαύδιος κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, βρίσκεται νεκρός και ο μόλις 15 ετών Νέρωνας μετά βαΐων και κλάδων, στέφεται αυτοκράτορας στη διαταραγμένη Ρώμη.





Τα πρώτα χρόνια της θητείας του δείχνει ένα πρόσωπο συνετό, φιλικό προς το λαό του, δίκαιο και οργανωτικό. Παρά το γεγονός ότι δε διαθέτη επιφανή μόρφωση, θεσπίζει νόμους για την ελάφρυνση της φορολογίας, καταργεί τη θανατική ποινή και γίνεται υπερασπιστής των δούλων και των πληβείων. Λάτρης της μουσικής και της τέχνης, οργανώνει γιορτές και αθλητικούς αγώνες, προάγοντας συν των άλλων και τον αθλητισμό. Όλα αυτά όμως καλυφθήκαν γρήγορα από ένα πέπλο μίσους, κακίας, εχθρικότητας, παράνοιας και κακεντρέχειας που τον διακατείχε ενδόμυχα.


Τα πολυάριθμα θύματά του, αρχής γενομένης από τη μητέρα του, δολοφονούνταν ή βρίσκονταν νεκρά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η διαταραγμένη του προσωπικότητα, οι εμμονές του και η έλλειψη εμπιστοσύνης επί παντός επιστητού, δεν άφηναν περιθώρια για καθαρές σκέψεις. Εκτελούσε και δολοφονούσε χωρίς έλεος, συνεργάτες, φρουρούς, και γυναίκες που στο σύντομο πέρασμα από τη ζωή του, του επέφεραν προβλήματα ή δυσκολίες. Αξίζει να αναφερθεί το παρακάτω περιστατικό, για να γίνει αντιληπτό το μένος που τον διακατείχε, όπου σε μια από τις πολλές κρίσεις του, δε δίστασε να εκτελέσει το βάναυσο χτύπημα στην κοιλιακή χώρα της έγκυους γυναίκας του, που φυσικά κατέστη μοιραίο για να πεθάνει η ίδια και το αγέννητο μωρό τους.


Επιπρόσθετα, η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων και η χωρίς πλάνο πολιτική δράση που ακολούθησε την περίοδο της ευημερίας, τον έφεραν αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία, που τη λύση έδωσε το άρρωστο και σατανικό μυαλό του, όπου εκτελώντας επιφανείς και πλούσιους Ρωμαίους, δήμευε τις περιουσίες τους, χωρίς έλεος! Η παραφροσύνη σε όλο της το μεγαλείο, σε συνδυασμό με τη χρήση εξουσίας του έδιναν το δικαίωμα να πραγματοποιεί δίχως δισταγμό κάθε του σαδιστική σκέψη!






Τα ανοσιουργήματά του δε έχουν φρένο. Η μεγάλη πυρκαγιά επί των ημερών του κάτω από άγνωστες συνθήκες, που από τους ιστορικούς θεωρείται ίσως το πιο καταστροφικό γεγονός στην ιστορία της Ρώμης, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πολλοί από τους κατοίκους βρήκαν τραγικό θάνατο. Και ενώ έλαβε άμεση δράση και ανοικοδόμησε την πόλη, χορήγησε τα προς το ζην στους άστεγους πολίτες, έχτισε ένα πολυτελέστατο παλάτι, διακοσμώντας με το με άγαλμά του ύψους 30μ, για να εκπληρώσει άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιό του!


Πολλοί τον κατηγόρησαν ως υπεύθυνο της καταστροφής και αμυνόμενος της κατάστασης, έστρεψε τα βέλη στους Χριστιανούς, αποτελώντας τον αποδιοπομπαίο τράγο του Νέρωνα.

Έτσι έμεινε στην ιστορία, η γνωστή ρήση «Ο Νέρωνας ρίχνει τους Χριστιανούς στα θηρία», θέτοντας ένα οριστικό τέλος και στα αβάσιμα σχόλια που λέγονταν για τον ίδιο, αλλά και στο πρόβλημα της αλλόθρησκης μερίδας των Χριστιανών. Το αποτρόπαιο έγκλημα, φανερώνει για ακόμη μία φορά το βάναυσο χαρακτήρα του. Έδωσε εντολή να τους μαστιγώσουν, να τους κάψουν στην πυρά και τα απομεινάρια τους τα πέταγε στα θηρία, τόσο άγριο το θέαμα που ακόμα και οι Ρωμαίοι παρακαλούσαν τη λήξη του…


Αντιλαμβάνεστε ότι κάπου εδώ η πορεία της ζωής του θα πέσει σε ύφαλο, δικαιώνοντας όλες αυτές τις ψυχές που μαρτύρησαν στις ορέξεις του. Το τέλος του, όχι τόσο τραγικό όσο θα φανταζόταν κανείς, πλησίασε όταν η Ισπανία αποφάσισε να επαναστατήσει ενάντια στη δεινή φορολογία του αυτοκράτορα. Ο στρατός και η Σύγκλητος τέθηκαν εναντίον του και ο Νέρωνας μόνος πια, για να γλιτώσει τα χειρότερα, αποφασίζει να αυτοκτονήσει, πράγμα για το οποίο δεν ήταν ικανός, αναγκάζοντας το γραμματέα του να τον δολοφονήσει. Έτσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Ιουνίου του 37, απαλλάσσοντας μια για πάντα τη Ρώμη από τη διαταραγμένη πλην αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του.


Ήταν πράγματι άλλη μια φάρσα της ιστορίας η παρανοϊκή πορεία του από τις σελίδες της ή αποτέλεσε έναν υπερασπιστή των φτωχών και των αδυνάτων που ενοχλούσε την Ρωμαϊκή αριστοκρατία, κανείς δε θα μάθει…



Κατερίνα Σιδέρη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου